Nyhet

Tips & Tricks #6

Anders Norling har blivit lite av en grovdiskexpert under sina år på Wexiödisk och vi frågar honom om hur man ska tänka när man står inför valet att skaffa en större diskmaskin till köket.

 

Att diska grovdisk är både ett tungt, tråkigt och tidskrävande arbete. Många restauranger blötlägger kantiner och grytor och låter de stå i diskrummet i flera timmar eller till och med över natten innan de går att få rena igen. Detta blir ju varken effektivt eller hygieniskt. Med hjälp av en grovdiskmaskin förenklas hanteringen avsevärt.

Wexiödisk tillverkar flera olika modeller av grovdiskmaskiner och jag skulle säga att valet av maskin är beroende av vilken typ av kök du har. I ett storkök idag finns säkerligen behovet av en graunulatdiskmaskin och i en mindre restaurang räcker det troligen med en mindre maskin, en sk. kombidiskmaskin. 

 

Hur många grovdiskmodeller har Wexiödisk i sitt sortiment och vad skiljer dom åt?

 

Idag tillverkar Wexiödisk sex olika typer av grovdiskmaskiner. Den minsta, som vi även räknar till en huvdiskmaskin, heter WD-7 och har en omställningsspak så vattentrycket ökas. Detta är den enklaste modellen och är lämplig för en mindre restaurang eller som komplement i en större. I denna maskin diskar du även normaldisk som tallrikar och glas. Samma sak gäller för vår WD-8. Vattentrycket ökas och smutsen spolas av enklare. WD-8 är något bredare än WD-7 och vi rekommenderar den gärna till bagerier för att kunna rengöra bakplåtar mm.

 


 

Nästa storlek är WD-12. Den har dubbel kapacitet jämfört med en WD-7 eller WD-8. Denna kombidiskmaskin är helt klart min favorit, enkel att hantera, robust och snabb. Här diskas två korgar vid varje disktillfälle och du kan välja olika spoltryck för varje korg under en och samma diskning. Det innebär att du kan diska tallrikar (normaldisk) i ena korgen och grytor (grovdisk) i den andra. Här finns även möjlighet till ett nedfällbart gallerplan som används för kantiner, brickor eller grytor. Hur smidigt som helst!

 


 

WD-90 DUO är en av våra senare maskiner inom familjen grovdisk. Den har hela 9 program, diskar med eller utan granulat, placeras lätt i ett hörn och med rätt bänkar och tillbehör ger perfekt logistik i de vanligtvis små diskutrymmena. Med finesser som huvautomtisk och genommatning är WD-90 DUO en ergonomisk fullträff. Du slipper tunga lyft och det ger en ren och en smutsig sida i diskrummet. Denna maskin har även dubbla funktioner, dvs den diskar din grovdisk men även dina glas. Därav namnet DUO. 

 

 


 

WD-90GR - nu har vi kommit en bit på väg.... denna modell finns i två varianter, Flex och HC (High capacity) och är lämplig när man har ett större diskbehov. Båda maskinerna kan diska med eller utan granulat. Välj modellen HC om disken mest består av kantiner. Flex är valet för mer blandat diskgods. WD-90GR har en roterande korg vilket gör att såväl vatten som granulat kommer åt överallt under diskningen och ger ett utmärkt resultat. Denna maskin är smidig, yteffektiv och har 6 olika programval beroende på ditt diskgods. 

 


 

Vår värsting är WD-100GR! Denna rejäla, robusta diskmaskin är en slitvarg och en stark resurs i diskrummet. När behovet av att diska mellan 1000 och 3000 måltider per dag är detta den maskin du söker. Maskinen är genommatad, dvs du säkerställer en ren och oren sidan i ditt diskrum. Smutsig disk in på ena sidan och ren disk ut på den andra. Maskinen levereras med in- och utmatningsbänkar och diskar med eller utan granulat. Med andra ord perfekt logistik!


 

Vad är granulat och hur fungerar det?

Granulattekniken är suverän om man använder den på rätt sätt. Hårt smutsade kantiner och grytor behöver inte skrubbas eller blötläggas utan tid och kraft kan läggas på andra arbetsuppgifter i köket. Vi har tagit fram en Granulathandbok för dig som jobbar med våra maskiner eller som funderar på att skaffa en grovdiskmaskin med granulat.  Du kan beställa den här.

 

Vilka olika tillbehör finns och hur beställer jag dom?

Det finns en många olika tillbehör för att diska olika redskap i köket. I vårt produktblad ser du några exempel på tillbehör för WD-100GR men det finns fler. Kika under respektive produkts produktblad eller maila till mig så hjälper jag till.  Beställer gör du sedan genom din lokala återförsäljare som du hittar här.

 

Hur ser ditt diskbehov ut? Vi hjälper dig att välja rätt bland våra diskmaskiner.


För att förenkla och jämföra våra modeller ytterligare gå vidare till vår Product Guide här på vår hemsida. Fyll i dina förutsättningar så får du snabbt en urval av de maskintyper som är mest lämpliga för ditt behov. Därefter kontaktar du oss eller din lokala återförsäljare.

 

Hälsningar

Anders