Varbergs Kurort

Varbergs Kurort ligger precis vid havet och är Sveriges enda havsvattenspa. ”På hotellet serverar vi frukost, lunch och middag till mellan 100 och 300 gäster om dagen”, berättar Johan Blidberg, köksmästare. 

Hit åker man för avkoppling och god mat. Bland annat har hotellet av tidningen Leva blivit utsedd till Sveriges bästa kurort och av International SpaStart fick köket utmärkelsen Sveriges bästa spakök 2012. 

 

”Vi har haft maskinerna i två år nu. De få gånger vi har fått problem med dem har servicepersonal varit här på tio minuter. Och tio minuter senare spinner maskinerna igen. Jo, faktiskt. Servicen är otroligt bra”

– Johan Bildberg, Köksmästare

 

HÖGT STÄLLDA KRAV

När Varbergs Kurort skulle investera i nya diskmaskiner var det mycket som skulle stämma. Hotellet har bland annat högt satta miljökrav. Själva är de Svanenmärkta för sin hantering och val av råvaror. Att nya maskiner skulle spara miljön var därför en självklarhet. 

Ett annat krav var renheten. ”Mat ska man njuta av, oavsett om det är linser på tallriken eller en gräddig dessert. En del av njutningen ligger i att det är fräscht och snyggt – och där kommer vikten av ren disk in i bilden”, berättar Johan. 

Ytterligare krav var att arbetsmiljön blev bättre i köket, samtidigt som kapaciteten skulle öka. ”Med 300 gäster på en dag gäller det att diskningen fungerar optimalt. Och för att personalen ska orka var det viktigt att få ned antalet tunga lyft, slippa den manuella förspolningen och få bättre kvalitet på luften vi jobbar i”, fortsätter Johan. 

Av sin leverantör fick de rådet att investera i en lite större lösning. ”Deras förslag var Wexiödisks WD-PRM6, som eliminerar behovet av manuell förspolning, tillsammans med WD-6 diskmaskin. Vi följde rådet och det är vi enormt glada för idag – vi har fått väldigt mycket för pengarna”, berätta Johan. ”Disken är alltid skinande ren och vi kan diska betydligt mycket mer på samma tid som innan. Samtidigt har vi har sparat energi, vatten och diskmedel – för att inte tala om ryggar! Fuktigheten och ångan i diskutrymmet har också minskat markant”, fortsätter han.