Nyhet

Tips & Tricks #7

På Wexiödisk tror vi att hygienfaktorn kommer att ha stor betydelse i framtiden när vi väljer maskiner och utrustning till storkök och restauranger. Internationellt ser vi många artiklar i pressen som handlar om hur man kan förbättra hygienen för att förhindra eller minimera spridning av virus och bakterier i bland annat diskrummet.

 
Magnus Ericsson är utvecklingschef på Wexiödisk och genom sin långa erfarenhet är han ett känt namn i branschen, både i Sverige och internationellt. Vi ställer frågan om hans tre bästa tips när det gäller diskmaskiner för att förbättra just hygienen i diskrummet.

 
 
Tips 1 – Välj en diskmaskinsmodell som är enkel att rengöra

Alla restauranger och kök vill ha skinande ren disk med minsta möjliga arbetsinsats. Det är därför extra viktigt att designen av diskmaskinen görs med tanke på användaren. Det ska vara enkelt att rengöra diskmaskinens silar, spolarmar och luckor mm. Wexiödisk har under alla år använt rostfria material och så rena ytor som möjligt på maskinen, både invändigt och utvändigt. Detta för att maskinerna ska vara enkla att rengöra och för att förhindra oönskad bakterietillväxt. 

Wexiödisk rekommenderar daglig rengöring samt veckorengöring av diskmaskinerna. 
Hur man gör? Allt finns beskrivet i Quickguiden som skickas med vid leveransen.

 

Tips 2: God service är en viktig hygienfaktor

Wexiödisk har ett stort nätverk av auktoriserade serviceverkstäder som alla har genomgått en gedigen Wexiödisk-utbildning. Våra serviceverkstäder erbjuder årlig kontroll av diskmaskinerna i diskrummet för att kontrollera så att maskinens mekaniska och elektriska delar fungerar som dom ska och att godset diskas och sköljs på ett korrekt sätt. Det är extra viktigt att ha koll på temperaturen för att förhindra att bakterierna får fart. Slitagedelar byts ut och resultatet blir en diskmaskin med lång livslängd som diskar perfekt rent och inte ge några oönskade stopp.

Inbyggt i varje diskmaskin finns dessutom HACCP, ett digitalt hygien- och kontrollsystem, som informerar om felaktigheter och avvikelser gällande hygienen på din diskmaskin.


Tips 3: Minimera beröringspunkterna i köket

Hygien är i fokus på alla arbetsplatser idag. Covid-19 har fått användare i köket att fundera över sin arbetsplats och hur man kan göra den än mer hygienisk. Att alltid använda handskar, handsprit och att inte arbeta för nära någon kollega har blivit vår vardag i kampen mot spridningen. 

Med Wexiödisks automatiserade system i diskrummet med tex. Autostart och Autohuv av diskmaskinen, ergonomiska tillbehör som rullbord och transportörer samt med förspolningsmaskinen PRM, minskas beröringspunkterna på ytor liksom den oönskade spridningen av bakterier och virus eftersom det blir enklare att separera smutsig från ren sida.

 

Så med god logistik och med rätt utrustning kommer man en bra bit på väg mot ett mer hygieniskt diskrum.


Magnus Ericsson
Development Manager


 

Vill du veta mer eller få hjälp med en layout för ett hygieniskt diskrum kontakta oss här.