Nyhet

Tips & Tricks #13

Hur skapas hållbar design och hur ser framtidens diskmaskiner ut?

 

Andreas Norviit jobbar som konstruktör på Wexiödisk. Att designa och utveckla nya produkter kräver förstås teknisk kompetens men också en hel del nyfikenhet och lyhördhet. Precis nyligen lanserade Wexiödisk en ny kombidiskmaskin, WD-12S och Andreas var en av de drivande personerna i projektet.

 

Vi frågar Andreas hur man skapar framtidens diskmaskiner, vad som är viktigt för honom och vilka utmaningar det finns i yrket.

 

Funktionaliteten i fokus

Kundnyttan är givetvis väldigt viktig för mig samtidigt som man ständigt vill utveckla produkterna inom flera områden, både funktionsmässigt och miljömässigt. Detta är två saker som har stor betydelse under produktens hela livscykel. Det är även viktigt att vara medveten om trenderna och försöka se möjligheterna att hitta ännu bättre lösningar än tidigare.

- Funktioner som förbättrar ergonomin för användaren i diskrummet eller funktioner som minskar vattenförbrukning är några exempel på det jag och mina kollegor fokuserar på i vårt konstruktionsarbete.

- Wexiödisk har någon gång myntat att varje ny diskmaskin ska vara bättre än sin föregångare. Det är så vi tänker i all produktutveckling.

 

Framtidens diskmaskiner

- Hur framtidens diskmaskiner kommer att se ut? Ett som är säkert är att diskmaskiner generellt kommer att bli mer energieffektiva och miljöanpassade. Jag tror också att hållbara kvalitetsdiskmaskiner är den rätta vägen men för att kunna utveckla framtidens diskmaskiner är det viktigt att vara öppen för marknadens synpunkter. Det finns ju många utmaningar i ett diskrum och det handlar om att hitta ergonomiska, hygieniska lösningar för personalen som jobbar där.

 

Enkelhet är viktigt

- Jag tror det är viktigt att inte komplicera det som ska vara enkelt bara för sakens skull. Våra grundare som startade Wexiödisk 1972 bestämde sig för att göra världens bästa diskmaskiner. De skulle vara enkla att sköta, robusta och hålla länge. Det roliga är att de låg långt fram i sina tankar kring miljö och hållbarhet. Hur kunde de veta att cirkulär ekonomi  och Life Cycle Cost är på allas läppar idag? Hursomhelst så har vi jobbat konsekvent vidare i deras fotspår med enkelheten, robustheten samt att minska energi- och vattenförbrukningen.

 

"Genom att kombinera goda funktioner med kvalitetskomponenter skapas en långsiktighet och hållbarhet. Vi kanske inte har de billigaste diskmaskinerna på marknaden men uträknat över tid är dom väldigt konkurrenskraftiga."

 

Valet av komponenter

Vår inköpsavdelning jobbar nära våra underleverantörer för att hitta bra och rätt materialval i olika komponenter. 
Utöver det har vi har en omfattande egen tillverkning av främst metallkomponenter som ger oss styrka och flexibilitet för våra kunder. 

 

I vår nya kombidiskmaskin WD-12S är silar och spolarmar i rostfritt stål och diskutrymmet har så få skarvar som möjligt för bästa tänkbara hygien. (På bilden Magnus Titusson, VD)

 


Du kan läsa mer om hur Wexiödisk jobbar med hållbarhet här.