Nytt diskrum på Radisson Blu i Göteborg

Hotell Radisson Blu i Göteborg har under ett par års tid genomgått en omfattande och stilfull renovering i en påkostad internationell stil. Andreas Olsson jobbar som Food & Beverage Manager på hotellet och har varit en drivande kraft när det gäller bland annat utrustning till diskrummet. 

 

 

Andreas Olsson, Food & Beverage Manager, Radisson Blu Scandinavia, Göteborg:

- För mig är det viktigt att personalen får rätt utrustning att jobba med och att vi arbetar i en trivsam miljö. Det är bara med rätt förutsättningar som personalen kan göra det absolut bästa jobbet. Och vi strävar såklart efter att bli bäst i klassen på alla plan. Vi vill att kvalitetskänslan ska genomsyra allt. Alla våra rum är nyrenoverade och just nu har vi inrett en svit som kända modedesignern Lars Wallin har designat. För en inredningsintresserad är den helt makalös! 

- När det gäller diskrummet har vi satsat lite extra på att göra bra, effektiva lösningar som underlättar det slitsamma och ofta stressiga arbetet där. Vi har bland annat kikat på arbetsflödet, ergonomin och driftsekonomin. Valet föll tidigt på diskmaskiner och utrustning från Wexiödisk. Jag har bra erfarenhet av deras maskiner sedan tidigare och vet att det är hållbara maskiner av god kvalitet. 

 

Hur gick upphandlingen av diskrummet till och vilka faktorer var viktiga för Radisson?

- En diskmaskin kostar mycket i inköp och är även en maskin som förbrukar mycket energi, vatten och kemikalier. Det är därför en stor och viktig investering för ett hotell. Det gäller att tänka långsiktigt. Att byta maskiner innebär driftstopp och det kan bli en kostsam historia.

- Vi tog in flera offerter innan vi tog några beslut och det var ett bra sätt för oss att få idéer om olika logistiska och praktiska lösningar, vilket visade sig bli avgörande för vårt val.  Ett bra arbetsflöde gör jobbet effektivt och enklare och en lösning med en separat glasdiskstation blev en lyckad lösning för oss. Nu hanterar vi stora mängder diskgods utan att springa på varandra, maskinerna är enkla att sköta, rengöra och underhålla. Mitt mål är att skapa trivsel, trygghet och arbetsglädje oavsett vilken roll man har här på Radisson. 

Bästa lösningen presenterade Wexiödisks återförsäljare Pelle Närkenstam på Storköksgruppen Syd. 

 

 

"Valet föll på Wexiödisks utrustning, levererad av Storköksgruppen Syd och med GSS som installatör"

 

Pelle Närkenstam på Storköksgruppen Syd:

- Vårt förslag bestod i att separera diskning av finglas från tallrikarna besticken och annat grövre diskgods. En WD-6 GLASS med glastilt-funktion med automatisk huvlyft och ECO-FLOW värmeåtervinning blev valet. På detta sätt behöver inte glasen som är förhållandevis rena diskas tillsammans med annat mer smutsigt diskgods. De ofta sköra glasen kan hanteras mer varsamt på detta sättet.

- En tunneldiskmaskin, modell WD-243 ICS+ hanterar tallrikar, bestick och övrigt gods och hela systemet är uppbyggd med start av en sorteringsstation med hyllor för den inkommande disken. Här sorteras disken i korgar som sedan skjuts över på en kedjetransportör som förflyttar korgarna fram till en PRM förspolningsmaskin där godset förspolas. Därefter tar tunneldiskmaskinen över och diskar godset. Torkningen sker här på rullbanor som i detta fall har plats för hela 7 korgar. Rullbanan är ergonomisk och kräver inga lyft utan korgarna kan enkelt föras över till hyllor och transportvagnar. När rullbanan har fyllts med 7 korgar stoppar diskprocessen genom ändlägesbrytaren som sitter i slutet på rullbanan. Det innebär att personalen inte behöver stå och passa diskprocessen utan kan göra andra arbetsmoment parallellt.

 

Diskmaskinen som vägrar diska utan disk

Denna diskmaskinmodell har ICS-funktion, vilket gör den ännu mer vattensnål. Diskmaskinen känner av när det inte finns några korgar att diska i maskinen och stannar då automatiskt diskprocessen och vattenflödet. På detta sätt sparas stora mängder vatten. 

- Vi brukar säga att den inte "diskar några tomrum". Dessutom är den försedd med en mellanskölj vilket gör att vattenbyten minskas och tillsammans med ICS-funktionen är detta ett oerhört bra sätt att spara mängder med vatten. Två överlägsna smartfunktioner helt enkelt!

 

PRM - en självförsörjande maskin

En annan sak som är väl värd att notera är att tunneldiskmaskinen förser förspolningsmaskinen PRM med både elektricitet och sköljvatten. Vattnet från diskmaskinens sköljning återanvänds och går tillbaka till förspolningsmaskinen, som använder vattnet till att förspola nästa korg som passerar via transportbandet. Återigen en smartfunktion som gör konceptet till en riktigt bra investering.

 

Handduschen är en vattenslukare

Alternativet med att använda en handdusch och manuellt spola av diskgodset är mycket dyrare eftersom det går åt ofantligt mycket mer vatten än att använda en förspolningsmaskin som dessutom gör det tråkiga och tidskrävande jobbet att förspola.

 

Storköksgruppen Syd har ett gott och långvarigt samarbete med GSS, Göteborgs Storköksservice, Tony Sommargren:


- Installationen i diskrummet här på Radisson var i full gång redan efter någon dag. Nu har vi finjusterat och utbildat personalen och jag känner mig trygg och belåten med resultatet. Installationer av detta slag måste gå snabbt och felfritt och det är viktigt att man kan lita på leveransen och produkterna. 

- Dessutom ska det vara enkelt att serva diskmaskinerna så kunden slipper onödiga driftstopp. Wexiödisks maskiner servas från framsidan så man kommer åt funktioner och delar enkelt. Det är något som Wexiödisks diskmaskiner är överlägsna på. Tillgången till reservdelar och kontinuerlig utbildning är också något jag värdesätter. 

 

För mer information om denna installation kontakta Pelle Närkenstam, Storköksgruppen Syd AB.