I diskrummet på Västanå Slott

Västanå Slott bjuder på charm, stil och mystik.

Familjen Von Otter har drivit Västanå slott vid Gränna i många generationer och historiens vingslag känns när vi sitter i restaurangen i de vackra källarvalven på slottet. Mat och vinval är utmärkt och vi samsas med många internationella bröllopsgäster. Slottet uppfördes på 1590-talet och kräver såklart kontinuerligt underhåll och just nu har alla vackra fönster renoverats med gammal teknik för att bevara och inte ersätta med nya material.

 

    


Fredrik och Catharina von Otter har sin hand med i alla delar av verksamheten. Fredrik har drivit restaurang i Frankrike, och bland annat arbetat på Grythyttans Gästgivaregård och är en duktig kock och restauratör. 

 

  

Jag haffar Catharina när hon springer mellan köket, receptionen och frukostmatsalen för att ställa några frågor:

 

Jag ser att ni har en ny diskmaskin i köket (som vanligt har jag kikat). En huvdiskmaskin WD-6. Hur kommer det sig att valet föll på just den diskmaskinen?


- Ja, den är faktiskt alldeles nyinköpt, poängterar Katarina. Tidigare hade vi en ett annat märke och när den efter några år började krångla visade det sig att det var näst intill omöjligt att få tag på reservdelar. Den gick helt enkelt inte att reparera! Och det funkar ju bara inte! Att inte kunna skaffa reservdelar känns omodernt i dessa tider när hållbarhetstänk är ett nyckelord, säger Catharina. Vi köpte även en mindre diskmaskin till frukostmatsalen. (WD-4S)

 

    

En diskmaskin från Wexiödisk består till störta delen av rostfria material vilket gör de mer hållbara och slitstarka. Dessutom kan vi leverera reservdelar under många år efter det att en maskinmodell har slutat tillverkas. Det är därför inte ovanligt att träffa på diskmaskiner som har fungerat väl i mer än 20 års tid.  

 

Spökar det på slottet?

- Ja, det kan man säga! Vi har en gammal husfru som ”går igen”. Vi är helt säkra på att det är hon som diskar de hööööga ölglasen så perfekt varje natt, skrattar Catharina.

 

 

Allt ska klaffa, det är ett bröllop imorgon med nära 100 gäster men Fredrik ser lugn och trygg ut bredvid sin nya diskmaskin. - Allt är under kontroll! 

Slottet, som har varit i familjens ägor sedan 1785, har 21 rum och restaurangen är öppen året runt. På ägorna finns Gränna golfbana, tennisbana, padel och fina omgivningar. Här finns även möjlighet till småviltsjakt avslutar Fredrik och börjar diska alla vinglasen.....

 

 

Besök gärna fina Västanå Slott vid Gränna.


www.vastanaslott.se