Nyhet

Hur man diskar med en granulatdiskmaskin från Wexiödisk

Ta del av 3 goda råd i vår granulatskola och du får ett bra diskresultat med mindre arbetsinsats än vid vanlig grovdiskning.

 

När du diskar med granulat slipper du blötläggning av godset och det går åt mindre kemikalier. 
Granulat är små blå plastkulor. De fylls i disktanken och under diskprogrammets gång cirkulerar de tillsammans med vatten och kemikalier för att avlägsna matrester på godset. Plastkulorna kan tyckas små men eftersom de väger mer än vatten är de också mer kraftfulla. 

 

Varför är det viktigt att välja rätt granulat?

Varje tillverkare av denna typ av grovdiskmaskiner kombinerar maskinens teknik och granulatets egenskaper för bästa diskresultat. Annat granulat än rekommenderat kan ge sämre diskresultat samt problem som kan ge inskränkningar i maskinens fabriksgaranti.

Vårt råd: Använd tillverkarens rekommenderade granulat.

 

 

Hur förbereder jag diskmaskinen på bästa sätt?

För att diskningen ska bli optimal är det viktigt att rätt mängd granulat används. Granulatuppsamlingskorgarna för WD-90GR, WD-90 DUO och WD-100GR ser lite olika ut, men det finns alltid en markering för rätt granulatmängd i korgen.

     Vårt råd: Fyll på med tillverkarens rekommenderade granulat till markerad nivå i granulatuppsamlingskorgen.

 

 


Kontrollera granulatets kondition och mängd

Vid diskning med granulat blir granulatet slitet och volymen minskar. För att diskningen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att granulatet är i så bra kondition som möjligt.

 

     Vårt råd: Kör granulatuppsamling varje dag för att kontrollera om granulatet är slitet och om mängden granulat är den rätta.

 

 

 

 

Använd inte slitet granulat! 

Små utslitna granulat kan fastna i hålen i hålkantiner eller i fästena för handtagen och följer på så sätt med den rena disken och riskerar hamna i den färdiglagade maten.

     Vårt råd: Utslitna granulat lämnas till återvinning (brännbart avfall).

 

Diskning av hålkantiner 

Nya granulat är formade som små cylindrar. Det är kanten i varje ände på cylindern som ger den bästa diskeffekten. När du diskar hålkantiner och hålbleck sliter det hårt på granulatet och förkortar dess livslängd. Att använda granulat på rätt sätt gör att de håller längre vilket är bra både för ekonomin och miljön. 

      Vårt råd: Diska hålkantiner och hålbleck för sig med vanligt grovdiskprogram (Program P4, P5 eller P6) eller i så kort granulatdiskprogram som möjligt (P1 eller P2).

 

 

 

 

Det är viktigt att avlägsna matrester.

Grovdiskning med granulat fungerar bäst med ”torra” matrester kvar på diskgodset.

      Vårt råd : Skrapa bort så mycket matrester som möjligt och undvik avspolning och blötläggning i möjligaste mån. Ju mindre mängd matrester som kommer in i diskmaskinen desto mindre diskmedel går åt och färre vattenbyten för diskmaskinen behöver göras. Detta sparar också pengar!


Det är också viktigt att använda rätt kemikalier


Att använda handdiskmedel för blötläggning eller fördiskning av diskgodset är INTE OK! Det skapar skum i diskmaskinen som ger sämre diskeffekt och kan skada diskmaskinens pumpar.

      Vårt råd: För maskinens dagliga rengöring skall inte handdiskmedel användas. Fråga din diskmedelsleverantör efter lämpligt maskinrengöringsmedel.

 

Här kan du ladda ner vår granulatskola.